Spelregels  |  Opgesteld door belsen  |  Laatste update: 6 november 2006  |  Terug naar het Fok! forum

 

 

 

 

 

 

Welkom op de spelregelpagina van:

 

 * Fok! Muziek Trivia *

 

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling dat je een vraag stelt over muziek in het algemeen en dat je mede-Fok!kers die gaan beantwoorden. Degene die hem het eerst correct (!) beantwoordt, mag de volgende vraag stellen.

 

Oooow, is het zo simpel?

Nee!  

 

De vraagsteller zelf beoordeelt of een vraag goed beantwoord is en deelt zelf de punten uit. Je kunt dus nooit een antwoord geven en gelijk een nieuwe vraag stellen. De kans bestaat immers dat je het toch fout hebt.

 

Op elk moment kan er dus maar één vraag open staan. Het is zeer verwarrend als er allerlei vragen en antwoorden door elkaar lopen, zeker wanneer mensen niet goed quoten.

 

Mocht een vraag erg moeilijk blijken of duurt het erg lang, dan kan de vraagsteller, om het topic op gang te houden, tips geven. Blijkt een vraag echt te moeilijk, dan mag de vraagsteller ook zelf het antwoord geven en zo de vraag intrekken. Hij mag dan zelf een vervangende vraag bedenken.

 

En als er een stilte valt?

Als een vraagsteller te lang, zeg een uur, niet reageert op antwoorden, dan wordt de openstaande vraag geparkeerd. Iemand anders mag dan een vraag stellen, zodat het spel gewoon verder kan.

 

Mocht de originele vraagsteller later nog terugkomen en het goede antwoord is gegeven, dan krijgt de user met het goede antwoord alsnog zijn punt, maar mag hij of zij geen nieuwe vraag stellen. Het spel is dan immers allang verder. Is het goede antwoord nog niet gegeven, dan kan de originele vragensteller eventueel, als hij weer een vraag mag verzinnen, de geparkeerde vraag opnieuw opbrengen.

 

Ook als degene die het goede antwoord gegeven heeft niet binnen een uur een nieuwe vraag stelt, mag een willekeurig iemand een vraag bedenken. Anders loopt het topic namelijk een beetje vast...

 

En wat nu als het topic vol is?

Als een topic vol is, dan moet er een nieuw deel geopend worden, wel met de openingspost als eerste post in het topic en het laatste volle topic bijgeschreven aan de vorige topics lijst. Heb je hulp nodig bij de Romeinse cijfers, klik dan hier.

 

Open een nieuw topic niet te vroeg en probeer als het mogelijk is in een van de laatste posts (hij gaat tot 300) een verwijzing te maken van het oude, naar het nieuwe topic. Klopt er iets niet, meldt dat dan even in het feedbacktopic, de modjes passen het graag voor ons aan. Hou de modjes dan ook te vriend, ze zijn heel lief.

 

Puntentelling

In principe krijgt iemand voor elke goed beantwoorde vraag één punt. In elke tiende topic tellen goede antwoorden echter dubbel. De puntentelling die gehanteerd wordt hangt af van in welk topic de vraag gesteld is. Dus is een topic gesteld in topic 99, maar wordt het punt uitgedeeld in topic 100, dan is hij toch maar 1 punt waard. Hetzelfde als een vraag in topic 100 wordt gesteld en de punten worden toegekend in topic 101.

 

Heeft iemand punten verdiend, plaats dat dan duidelijk, in bold en voorzien van een plusteken in een aparte post (bijvoorbeeld userX +1). Vermeld het liefst ook nog, eventueel met een quote, over welke vraag en welk antwoord dit gaat.

 

Wat voor vragen?

Soorten vragen die je kan stellen kunnen erg uiteenlopen. Het kan gaan over connecties tussen artiesten, iets met titels, albums, vragen uit de persoonlijke sfeer, nieuwsfeiten, puzzels, het maakt niet uit. Zelfs graag wat afwisseling in stijl en vragen, dat houdt het spel leuk en spannend.

 

Let wel dat een vraag te beantwoorden moeten zijn, probeer anders via tips meer aanwijzingen te geven. Met andere woorden: zorg er dus voor dat het topic niet vastloopt!

 

Wat voor muziek?

Alle soorten muziek moet kunnen, maakt dus niet uit of het pop, metal, jazz, klassiek, doo-wop, disco, palingpop of welke andere (sub)soort dan ook is.

 

Sommige bands worden vaak gevraagd in een bepaalde periode, probeer hier enigszins rekening mee te houden.

 

Enkele vuistregels

Als wij het hebben over hitnoteringen, dan gaat het over hitnoteringen in de Nederlandse hitlijsten. We raden het af om vragen meervoudige antwoorden te stellen. Als het antwoord in meerdere etappes gegeven wordt, gaat het punt in principe naar degene die het antwoord complementeert. Dit alles geldt natuurlijk niet als de vraagsteller specifiek anders vraagt.

 

Antwoord bij afwezigheid

Als je offline gaat en je hebt nog een vraag open staan, meldt dit dan. De andere users weten dan dat niet meer op antwoorden gereageerd wordt. Wat kun je doen:

 

·         de vraag gewoon open te laten staan, zodat de vraag geparkeerd of overgenomen kan worden

·         het antwoord zelf te geven en zo de vraag in te trekken

·         de vraag in overleg, via een personal message door iemand anders te laten overnemen

 

Opzoeken

Het is niet toegestaan om antwoorden op te zoeken. Het is dus niet toegestaan om Google, Allmusic, IMDB, Popencyclopedie, Top-40 hitdossier of welke website/boek dan ook te gebruiken bij het beantwoorden. Als je wilt Googlen doe dat dan alsjeblieft buiten ons topic om!

 

Wordt je betrapt op opzoeken, dan worden al je punten ongedaan gemaakt en zul je beschimpt worden door alle trivia-spelers in alle topics binnen en buiten Fok!. Kijk dus uit met vals spelen, want we weten je te vinden!!

 

* Dus niet opzoeken! *

 

Het is natuurlijk niet verboden muziek te luisteren tijdens het Trivia spelen, of je eigen muziekcollectie te raadplegen...

 

Afkortingen

Lijstje van verklarende termen:

 

·     aw = aantal weken in de hitlijst

·     foute vrijdag = onze vrijdagse vragenreeks, waarbij vele 'foute' artiesten de ronde doen: zie hier

·     geparkeerde vragen = vragen die tijdelijk op zij worden gezet, zie ook de discussie hier

·     hp = hoogste postitie in een hitlijst

·     jubileumtopic = om de 250 topics wordt er een jubileum gevierd met aangepaste spelregels

·     lama = laat maar, vergeefse moeite; ook wel (vooral in het geval van Gambolputty): ik F5 te laat

·     nl-hits = hits in de Nederlandse Top 40 of Tipparade.

·     op = de openingspost

·     pvdt = puntje van de tong  ; de artiest komt je bekend voor maar de naam wil je niet te binnen schieten...

·     tvp = terugvindpost

·     vziw = voor zover ik weet

 

Aanvullingen zijn van harte welkom.

 

Fok! Muziek Trivia Ranglijst

Voor iedere vraag die goed geraden is wordt een punt uitgedeeld. Deze punten worden een geheel jaar bijgehouden, zodat op het einde van het jaar er een winnaar kan worden uitgeroepen. Ongeveer eens per maand worden alle punten van die maand geteld en online gezet. Belsen zorgt voor publicatie hiervan, maar laat hem niet een heel jaar alleen tellen, dank jullie wel. Hier volgen de gepubliceerde standen:

 

·     De huidige stand

·     De eindstand van 2006

·     De eindstand van 2005

·     De eindstand van 2004

·     De eindstand van 2003

 

Op- en aanmerkingen op deze lijst, mogen naar mijn PM-box, te bereiken door in het bovenste menu op mijn naam te klikken.

 

wijzigingen voorbehouden